Het was de afgelopen week weer opnieuw in het nieuws: de kledingindustrie is na olie de meest vervuilende industrie op onze aarde. Voor de productie van een kilo katoen wordt al snel 8000 liter water gebruikt, om nog maar niet te spreken over de gebruikte chemicaliën en CO2 uitstoot om alle kleding hier in Nederland te krijgen. Maar naast het milieu, moeten ook talloze werknemers het ontgelden met buitensporige overuren, onveilige arbeidsomstandigheden en te lage lonen. Allemaal ten behoeve van de fast fashion kledingindustrie.

Dat de druk op milieu en mens van de kledingindustrie te hoog is geworden, is ook neergedaald bij de grote kledingproducenten. Tijdens de afgelopen G7 top in augustus werd namelijk het G7 Fashion Pact ondertekend door 32 modehuizen zoals Nike, Burberry, Tapestry en Prada die 150 modehuizen vertegenwoordigen. In dit pact staan allerlei punten die moeten leiden tot een duurzamere kledingindustrie.

De G7 top is een overlegorgaan tussen de zeven rijkste industrielanden ter wereld. Dit zijn het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, de Verenigde Staten, Canada en de Europese Unie.

Maar hoe dit pact uit zal werken valt nog te bezien en er bestaan gegronde twijfels over de daadwerkelijke impact. Als we dus helaas niet snel genoeg maatregelen kunnen verwachten van de grote spelers in de kledingindustrie, wat moeten we dan doen? Afwachten tot ze wel over de brug komen of zelf actie ondernemen? Juist, dat laatste ;-).

Sluit je persoonlijke fashion pact, met jezelf of met je vriendinnen en neem het heft zelf in handen. Als we met zijn allen in Nederland één kledingstuk (ja, je leest het goed, één kledingstuk) minder kopen per jaar heeft dat meer klimaatimpact dan wanneer heel Rotterdam een jaar lang vegetarisch eet. Dat is natuurlijk al geweldig, maar wat kan je nou het beste doen als je dan toch gewoon nieuwe kleertjes nodig hebt voor jouw kids?

Je raadt het antwoord al: tweedehands kopen. Er zijn super veel ouders met dezelfde stijl als jij en door kleertjes die maar een paar keer gedragen zijn van hen over te nemen, bespaar je praktisch op alle zaken die in de inleiding zijn genoemd: water, landgebruik, vervuiling en CO2 uitstoot. Daarnaast is tweedehands kleertjes kopen ook nog eens gewoon heel erg slim. Wat is namelijk het enige verschil tussen nieuwe kleertjes en kleertjes die al een paar keer eerder liefdevol gedragen zijn? Precies. Alleen de prijs! De ‘-er’ zit weer in de maand, de feestdagen staan voor de deur en het is simpelweg zonde om teveel geld uit te geven als dat helemaal niet nodig is.

Sluit daarom je eigen fashion pact, bespaar op je gezinsuitgaven zodat je nog veel meer andere leuke dingen kunt doen en help het milieu tegelijkertijd! Als dat geen win-win situatie is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *