Het nieuwe schooljaar is alweer een aantal weken onderweg. Na een lange periode van rust zit jouw kind weer iedere dag in de schoolbanken. Tijdens de tijd op de basisschool ontwikkelt je kind zich in rap tempo, maar dat gebeurt niet altijd in een stijgende lijn. Soms ontwikkelt je kind zich heel snel en soms juist weer heel langzaam. De schoolvakantie is een perfecte periode waarin je kind tot rust kan komen, alle prikkels en lessen van het vorige schooljaar kan verwerken om daarna weer aan de slag te gaan!

Maar wat nou als deze periode van rust eigenlijk net wat te lang begint te duren? Wat nou als na de eerste weken je kind toch minder gemotiveerd blijkt dan in eerste instantie leek? Hoe kan je jouw kind op een positieve manier gemotiveerd houden om te blijven leren? Circle of Parents zet voor jou de beste 5 tips op een rij om je kind extra te motiveren.

1. Geef je kind altijd onvoorwaardelijke liefde en steun

Wat er ook gebeurt, je kind moet weten dat hij je liefde niet hoeft te verdienen, maar dat deze onvoorwaardelijk is. Als hij even in een dipje zit, is er niks fijners dan bij jou in de armen kruipen om even een hart onder de riem gestoken te krijgen. Ook als hij het eigenlijk niet ‘verdient’.

2. Beloon de weg er naar toe

Het proces is belangrijker dan het eindresultaat is dan misschien wel een cliché, maar daarom juist ook heel erg waar. Je kind belonen voor het proces en niet zozeer voor het eindresultaat maakt dat hij weet dat ook het leerproces op zich doorlopen een prestatie is. Als het dan een keertje niet lukt, is dat niet erg. Hij weet immers dat hij het heeft geprobeerd. Denk er anders nog een keer over na: kinderen die alleen maar geroemd worden voor wat ze hebben bereikt, zullen minder snel een nieuwe, onbekende uitdaging aangaan. Want wat als het deze keer niet goed gaat?

3. Gebruik humor

Humor kan enorm goed helpen om een onderwerp minder zwaar te maken of de spanning ergens vanaf te halen. Ziet jouw kind enorm op tegen zijn eerste huiswerk of een bepaalde dag op school? Dat is dan een uitstekend moment om eens even flink te kietelen of gek te doen. Je zal zien dat als je er samen om hebt kunnen lachen de angel eruit is en de spanning van hem afglijdt.

4. Geef het goede voorbeeld

Goed voorbeeld doet volgen. Als jij graag wil dat je kind zich meer gemotiveerd voelt voor school of andere activiteiten, dan is het erg belangrijk dat jij laat zien dat dit kan. Als belangrijkste voorbeeld kan jij laten zien hoe leuk het is om te leren en nieuwe dingen te proberen. Sterker nog, probeer hem eens mee te nemen in dit proces. Samen maak je taakjes namelijk al snel gezelliger en dat helpt altijd mee aan een positieve houding.

5. Luister naar je kind

Terwijl je al misschien al druk bezig bent je voor te nemen hoe je deze tips de volgende keer in de praktijk gaat brengen, moet de belangrijkste nog volgen. Luister naar je kind. Wees je bewust van de momenten dat je kind echt je aandacht nodig heeft en geef deze dan ook. Biedt een luisterend oor. De meest effectieve motivatie is intrinsieke motivatie en die moet dus vanuit je kind komen. Luister goed naar wat hem inspireert en energie geeft en gebruik dat om zijn motivatie een duurzame boost te geven.

Met deze vijf tips kom je al een heel eind in je doel jouw kind meer te motiveren. Onthou dat iemand, jong of oud, uiteindelijk altijd het meest gemotiveerd is als hij weet waarom hij iets doet en waarom dit goed voor hem is. Probeer dat gevoel bij je kind aan te wakkeren en voor je het weet staat hij met rugzakje om voor de deur, zeurend te wachten dat jullie bijna te laat zullen komen voor school. Als dat nou geen verbetering is ;-)!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *