Die ene kleurencombinatie die je net hebt ontdekt, dat prachtige retro rokje dat je laatst op Circle of Parents hebt gezien of gewoon een broek terugvinden waarvan je dacht dat je hem kwijt was. Kleding blijft je verrassen! Dat is geweldig en maakt kleding ook zo leuk! Maar wist jij dat er nog veel meer verrassingen achter kleding zitten? Zoals deze 15 verrassende feitjes. Met deze kennis op zak, ben jij binnen no-time de absolute kledingkenner!

 1. Hoewel er vandaag de dag veel meer modebladen voor vrouwen zijn, was het eerste modeblad in Frankrijk gericht op vrouwen. In 1678!
 2. De spijkerbroek is bedacht door de Amerikaanse kleermaker Jacob Davis. Hij kreeg de vraag om een broek te ontwerpen voor een man die zo dik was dat hij uit al zijn broeken scheurde. De broek mocht niet duur zijn, maar wel super stevig. Davis bedacht de truc om de zakken te versterken met klinknagels. Samen met zijn stoffenleverancier Levi Strauss kreeg hij een patent op de broek die wereldberoemd is geworden.
 3. Doctor Martens komen in verschillende kleuren en maten, maar het eerste paar was gemaakt van oude banden!
 4. Astronauten doen geen was in de ruimte. Ze gooien hun vieze kleding uit het schip en de stof verbrand wanneer deze in de atmosfeer van de aarde terechtkomt.
 5. Misschien niet de eerste persoon die je associeert met kleding heeft iets bedacht dat we iedere dag gebruiken. Napoleon heeft de knoopjes op mouwen bedacht! Zijn soldaten bleven hun neus maar afvegen aan de knooploze mouwen en daar moest wat aan gedaan worden!
 6. Tot aan de 19de eeuw werd kleding niet gepresenteerd met echte modellen, maar met poppen.
 7. De drie meest gebruikte materialen voor het produceren van kleding zijn linnen, katoen en polyester. Waar de laatste eigenlijk plastic is!
 8. In het jaar 200 hebben de Romeinen voor het eerst schoenen gemaakt die speciaal voor linker- en rechtervoeten bedoeld waren.
 9. Bij een vrouwenblouse zitten de knoopjes links en bij een mannenoverhemd rechts. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat welgestelde vrouwen zich vroeger niet zelf aankleden. Voor de kleedster zitten de knoopjes van de dame dan rechts, wat het net
  iets makkelijk maakt om deze dicht te maken.
 10. In de 17de eeuw werd zwangerschap gezien als iets ergs modieus. Vrouwen fopten de wereld niet zelden door een kussen onder hun kleding te stoppen en een realistische bolling te maken.
 11. Het T-shirt is het meest populaire kledingstuk ter wereld. Jaarlijks worden er rond de 2 miljard (!) exemplaren verkocht.
 12. Terwijl veel spullen alleen maar duurder worden, is de prijs van kleding juist aan het dalen. Sinds 1992 is de gemiddelde prijs van kleding gedaald met 8.5%.
 13. Het woord kaki komt van het Hindu woord “stoffig”. Hier werd gedoeld op de lichtbruine uniformen van het Indische leger. In 1850 liepen Indische soldaten tegen het probleem aan dat hun witte uniformen binnen de kortste keren stoffig waren. Daarom weekten ze de kleding in de modder om dezelfde kleur te krijgen.
 14. De geheimzinnige afkorting YKK die op heel veel lipjes van ripssluitingen staat voor Yoshida Kogyo Kabushikikaisha, een bedrijf dat vooral bekend is van hun ritssluitingen, maar YKK maakt ook bouwmaterialen.
 15. S’werelds langste trouwjurk is bijna drie kilometer lang. Dat is pas in stijl trouwen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *