Zondag 12 mei is het eindelijk zo ver: Moederdag! Op Moederdag zetten we alle moeders ter wereld nog een keer extra in het zonnetje. Een dag waarop we het moederschap, onze banden met onze moeders en de invloed van moeders op onze maatschappij extra aandacht geven. Terecht natuurlijk! Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan? Circle of Parents was benieuwd en heeft het uitgezocht.

Van oorsprong tot moderne versie

Het vereren van moeders is een veel oudere traditie van de moderne Moederdag en gaat terug op de moedercultus in het klassieke Griekenland. De katholieke kerk kent ook een lange traditie van het vereren van Maria.

De moderne versie van Moederdag is in de 19de eeuw geïntroduceerd in Amerika. In 1870 startte rechter Julia Ward Howe uit Philadelphia een grote publiciteitscampagne voor Moederdag, een dag die in het teken moest staan van pacifisme en ontwapening door vrouwen. Het echte succes kwam nadat Anna Maria Jarvis (1864-1948) uit Grafton, West Virginia in 1907 Moederdag begon te promoten als een dag van waardering voor moeders. In 1908 organiseerde zij de eerste Moederdag. De feestdag heeft zich in zijn huidige vorm vanuit de Verenigde Staten over de rest van de westerse wereld verspreid. In Nederland begon de traditie rond 1925.

Moederdag in Nederland

Moederdag is in Nederland onder andere geïntroduceerd door het Leger des Heils. Ook de Koninklijke Nederlandse Gemeenschap voor Horticultuur en Botani, een groep die de belangen van Nederlandse bloemisten verdedigde, heeft hard gewerkt om de feestdag verder te promoten. Zij hoopten commercieel succes te boeken vergelijkbaar met de bloemisten uit de Verenigde Staten.

Bloemen spelen een belangrijke rol in de geschiedenis van Moederdag

De bloemisten lanceerden een gigantische promotiecampagne in 1925. Er werden boeken gepubliceerd met artikelen van beroemde intellectuelen, radio uitzendingen gegeven en advertenties geplaatst in nationale en lokale kranten. In 1931 werd de tweede zondag van mei officieel aangewezen als Moederdag. De bekende slogan die Moederdag lange tijd begeleidde was Moederdag – Bloemendag. Wellicht een overblijfsel van de intensieve campagne van de Nederlandse bloemisten.

Moederdag wordt in een hoop verschillende landen op verschillende momenten en manieren gevierd. Ben jij benieuwd hoe Moederdag gevierd wordt in dat ene specifieke land? Kijk dan eens op deze Wikipedia-pagina. Vandaag de dag wordt de moderne versie van Moederdag nog wel eens bekritiseerd op het feit dat ze te gecommercialiseerd is geworden. Maar ongeacht of je het hiermee eens bent of de kritiek overdreven vindt, is het aanstaande zondag tijd om moeders eens goed in het zonnetje te zetten.

Wil jij jouw kids op een goed idee brengen voor jouw Moederdag? Kijk dan eens op deze blog voor de beste ideeën voor Moederdag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *