Die kleine, lieve mensjes in ons leven zijn geweldig! Soms ook niet… Maar heel vaak wel. Eén ding waar onze kids niks aan kunnen doen is dat ze zo hard groeien. Zo hard zelfs dat ze sneller groeien dan hun mooie kleertjes slijten. Los van het feit dat het juist de bedoeling is dat jouw kleine groter wordt, is het natuurlijk wel zonde van die kinderkleding! Zeker als je kleertjes in slechte arbeidsomstandigheden en belastend voor het milieu zijn geproduceerd. Nu we het daar toch over hebben… Wat weten we eigenlijk over onze kledingindustrie? In deze blog duikt Circle of Parents de wereld van de kledingindustrie in en ontdekken we een aantal schokkende feitjes.

De beste manier om duurzaam met kinderkleding om te gaan is natuurlijk tweedehands kopen. Zo hoeft niks nieuw voor jou te worden geproduceerd. Maar soms kan dit niet en heb je echt nieuwe kinderkleding nodig. Hoe kan je dan de duurzame keuze maken? In deze blog lichten we ook vijf kledingmerken uit die bekend staan om hun duurzame en bewuste kinderkleding. Zo kan jij met een gerust hart toch eens wat nieuws kopen.

Vijf onthullende feiten over onze kledingindustrie

Feitje 1: jaarlijks wordt er zo’n 80 miljoen kilo kleding geproduceerd

Er wordt jaarlijks rond de 80 miljoen kilo aan kleding gemaakt! 80 miljoen! Kilo! In deze kleding- en textielindustrie werken zo’n 30 miljoen mensen, vaak in slechte arbeidsomstandigheden, meer dan 10 uur per dag en 6 dagen in de week. De laatste jaren worden er veel stappen in de goede richting gezet met behulp van productcertificering en controle van productieketens. Veel kledingmerken sluiten contracten met fabrieken die voldoen aan alle eisen. Alleen deze fabrieken besteden hun werk dan weer vaak uit aan andere fabrieken, die helemaal niet aan de internationaal gestelde arbeids- en milieueisen voldoen.

Feitje 2: jaarlijks houdt de Nederlandse modesector 21,5 miljoen kledingstukken over

Van alle kleding die wordt geproduceerd blijven er uiteindelijk 21,5 miljoen kledingstukken over in winkels. Kledingwinkels, zowel online als fysiek, doen ieder seizoen weer hun uiterste best kleding in te kopen waarvan ze de kans het grootst achten voor verkoop. Alleen heel vaak gaat dit ook fout. Inkopers schatten de trends verkeerd in en kleding blijft onverkocht liggen.

Benieuwd wat er met deze onverkochte kleding gebeurd? Lees dan snel door naar punt 3.

Feitje 3: jaarlijks eindigen ongeveer 600.000 kledingstukken in de verbrandingsoven

Kledingwinkels proberen natuurlijk zo min mogelijk kleding weg te gooien. Zo wordt kleding ingezameld voor goede doelen, verkocht in outlets of gerecycled tot vilt. Maar nog steeds eindigen 600.000 kledingstukken ieder jaar in de verbrandingsoven! Kledingmerken doen dit om hun eigen markt niet te verstoren en hun imago te beschermen. Lees bijvoorbeeld eens dit artikel over H&M in 2017. Als uitkomt dat je een groot deel van je voorraad niet verkoopt is dat natuurlijk slecht voor je merk. Naast dat dit economische schade oplevert, onverkochte kleding kost de Nederlandse modesector jaarlijks €315,5 miljoen, is dit natuurlijk ongelofelijk slecht voor het milieu. De verbrandingsrook komt in de atmosfeer en alle gebruikte grondstoffen in de productie zijn tevergeefs gewonnen.

Feitje 4: de productie van een katoenen T-shirt kost 2700 liter water

Het verbranden van kleding en kinderkleding is ongelofelijk zonde van de textiel. Alleen wat is er eigenlijk allemaal voor nodig om deze textiel überhaupt te maken? De helft van alle kleding wordt gemaakt van katoen. Alleen de productie van een katoenen T-shirt kost al 2700 liter water en het textiel veredelen is het meest schadelijk voor het milieu. Veredelen houdt in dat textiel wordt geverfd, gekookt, gebleekt en gewassen met soms zeer giftige stoffen. Deze stoffen belanden vaak genoeg als afvalwater in het milieu. Sommige rivieren in China hebben zelfs de kleur van het modeseizoen.

Feitje 5: Nederlanders zijn bereid ongeveer 10% meer te betalen voor duurzame kleding

Modebedrijven en -producten worden steeds meer geconfronteerd door maatschappelijke organisaties en consumenten die willen weten welke productiegeschiedenis hun kledingstuk heeft. Kopers zijn steeds meer op zoek naar duurzame initiatieven en kleding met een goed en duurzaam verhaal. Deze consument, zoals jij en ik, is zelfs bereid ongeveer 10% meer te betalen voor duurzame kleding. Dat is goed nieuws!

De meest duurzame manier van kleding kopen is natuurlijk tweedehands. Dat geldt zeker voor kinderkleding. Als je dan nadenkt over de gemiddelde levensduur van kleding (de gemiddelde levensduur van kleding is drie jaar, maar voor fast fashion minder), is tweedehands kinderkleding vaak nog van perfecte kwaliteit! Soms kan het toch zijn dat je nieuwe kinderkleding nodig hebt. Welke merken produceren dan duurzame kinderkleding? Circle of Parents heeft er vijf voor je op een rij gezet.

Gray Label

Dit Amsterdamse kinderkledingmerk maakt kinderkleding van 100% biologische katoen en is GOTS certified. Wat GOTS is? Op deze website kan je meer vinden over dit keurmerk voor kledingproductie.

Maed for Mini

Maed for Mini is opgericht in Rotterdam, maar zit op dit moment in Amsterdam. Zij focussen zich op kinderkleding voor de allerkleinsten onder ons (0 tot 8 jaar) en voelen zich zeer verantwoordelijk voor het milieu en de mensen die hun producten maken.

Kidscase

Kidscase is begonnen in 2000 in Amsterdam en heeft altijd gelet op een duurzame manier van produceren, zowel voor mens als milieu. Ze focussen zich op kinderkleding voor kids tussen de 0 en 11 jaar en hun kleding ligt in kinderkledingwinkels over de hele wereld!

Onnolulu

Onnolulu maakt hun kleding vol met kleurrijke prints. Hun collectie wordt volledig gemaakt uit gerecyclede PET flessen! Dat is natuurlijk duurzaam en draagt bij aan het opruimen van de oceanen.

Kavat

Kavat is verreweg het oudste merk in dit rijtje. Sinds 1945 zijn zij al bezig met het maken van mooie en duurzame schoenen. Hun missie? De beste schoenen ter wereld maken. Wij hebben zo’n idee dat dat niet alleen over kwaliteit gaat, maar ook over de manier van produceren ;).

Misschien wist je sommige dingen uit deze blog al, maar ongetwijfeld sommige dingen ook nog niet. De kleding- en kinderkledingindustrie levert heel veel moois op, maar is verre van onschuldig. Daarom zorgen steeds meer ouders dan hun kinderkleding duurzaam is gekocht en het liefst ook is gemaakt. Waar koop jij je duurzame kinderkleding? Vind jij het nog fijner als deze duurzame kinderkleding ook tweedehands te koop is?

Laat ons weten wat jouw ervaringen met tweedehands kinderkleding en duurzame kinderkleding zijn! We zijn erg benieuwd :)!

Bronnen:

Awearness Fashion, Het Kan Wel, MVO Nederland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *